31 Ekim 2007 Çarşamba

Basın Duyurusu

Küratör : Bedri Karayağmurlar

İstanbul Bienali kapsamında yaşanan tartışmalar henüz gündemden düşmedi. Tartışma konusu olanları çok önceden görerek, kendi alanımız içinde durumu değerlendirmiştik. Uluslararası sanat etkinliklerinde “parayı veren düdüğü çalar” mantığıyla çalışanların, “sipariş” işler yapanların , “güdümlü” olmaktan yana olmaları bizi şaşırtmıyor. Biz dün de güdümlü sanata prim vermemiştik, şimdi de ünlü olmak ve uluslararası sanat pazarında pazarlanmak kaygılarıyla kimsenin arabasına binmiyoruz. Çünkü sanatın güdümlü olamayacağına inanıyoruz.
Demokrasi ve özgürlüklerle ilgili önerilen şablonlara sarılanların, bu kavramların hayata geçmesi için olanakların yaratılması konusunda neler düşündüklerini merak ediyoruz.
Geleceğin enerji planları yapılırken bizim bölgemiz için düşünülenlerin “iyi niyetli” olmadığı ortada. Ulus devletlerin tek etnik kimlikten oluştuğu nerede görülmüş. Örneğin demokrasi ihraç edenlerin kendi ülkelerinde durum nedir? Bunlarla ilgili tartışmaları dışlayıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve Kemalist Devrimi tartışmaya çalışanların “iyi niyetli” olduklarına ancak kendileri inanır.
İşte İzmir Bienali bu koşullarda gerçekleşiyor. Bu nedenle kazandırmaya çalıştığımız yapı çok önemli. Bize katılan çok sayıda sanatçının olması sevindirici.
“1. Buca Eğitim Fakültesi Görsel Sanatlar Buluşması”na bienal biçimi kazandırmak için şimdi ikincisini düzenliyoruz. Ve bundan böyle adı, “İzmir Bienali” olacak . Uluslararası sermayenin sözcülüğünü yapmadan yani “güdümlü sanat” üretmeden de çalışılabileceğini göstermek istiyoruz. Bizim de diğer ulusların da, değerleri çok önemlidir. Bunları kendi çıkarları için yıpratarak dümdüz bir dünya oluşturmak isteyenlerin karşısında elbette özgürlüğünden ödün vermeyen sanatçılar her zaman olacak.
2. İzmir Bienali’nin konusunu bütün bunlar nedeniyle “Lirik Denge” olarak belirledik. Lirik Denge kavramını hayatı nasıl anladığımızı anlatmak için önerdik.” Hüznü ve sevinci içinde taşıyan, duygu yüklü bir coşkuyu gelecekte de korumalıyız mutlaka. İnsanın temel varlık sorunsalından biridir, LİRİK DENGE…” Bildiri metni okunduğunda kavram daha iyi anlaşılacak.
3. İzmir Bienaline değişik ülkelerden 90 sanatçı katılıyor. Bienale katılan sanatçıların çalışmaları, İzmir Resim Heykel Müzesi, Agora Alışveriş Merkezi, Buca Belediyesi Kültür Merkezi, Konak Belediyesinin değişik mekanlarında gerçekleştirilecek. İzmir Büyük Şehir Belediyesi, Konak Belediyesi, Buca Belediyesi, Agora Alış Veriş Merkezi, Grafmat Basım Sanayi, Mat Cam ve daha bir çok kuruluşun katkılarıyla destekledikleri Bienal 13 Kasım 24 Kasım tarihlerinde izlenebilecek.
Bütün izleyenlere sanat dolu günler diliyor ve herkesi yanımızda görmek istiyoruz.